U trendu

Oštra poruka Madura upućena SAD

Venecuela neće dozvoliti „lažni šou“ s humanitarnom pomoći SAD, izjavio je predsednik te zemlje Nikolas Maduro.

„Humanitarna pomoć se pretvorila u šou kako bi se opravdao državni prevrat, to je jefitini štou koji treba da nas ponizi. Oni su blokirali gotovo deset miliona dolara, naše zlato, novac od nafte, a sada nude 20 miliona? Venecuela neće dozvoliti taj lažni šou s humanitarnom pomoći“, rekao je Maduro na konferenciji za novinare.

U četvrtak je objavljeno da se prva partija humanitarne pomoći iz SAD već nalazi na granici Kolumbije i Venecuele u sabirnom centru u Kukuti. Reč je o dva kontejnera od 50 tona i najmanje šest kamiona koji su stigli na taj punkt. Konvoj su pratili automibili nacionalne policije Kolumbije.

„Ako želite da pomognete, oslobodite novac koji ste blokirali našoj zemlji. Ukrali su novac, a zatim nam nude toalet papir“, rekao je Maduro.

Ranije su predstavnici Huana Gvaida, samoproglašenog privremenog predsednika Venecuele, saopštili da će 14. februara u Vašingtonu biti održana međunarodna konferencija za prikupljanje humanitarne pomoći Venecueli.

Predsednik venecuelanskog parlamenta Huan Gvaido se proglasio šefom države 23. januara, a SAD i niz drugih zemalja su ga podržale, zatraživši od Madura da ne dopusti nasilna dejstva protiv opozicije. Maduro je saopštio da je on ustavni predsednik, a Gvaida je nazbao „američkom marionetom“. Rusija, Kina i druge zemlje podržale su Madura kao zakonitog predsednika Venecuele.

Maduro ponovo podržao prevremene izbore

Predsednik Venecuele je u petak ponovo potvrdio da je spreman za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora u toj zemlji.

„Predlažem prevremene izbore za Nacionalnu skupštinu i ratifikovaću ih“, rekao je Maduro i dodao da želi da vidi ljude koji će glasati za novi parlament koji će doprineti tome da se zemlja stabilizuje.

„Kakav je prioritet žena i muškaraca u Venecueli? Izbori. Mislim da nije. Prioritet žena i muškaraca Venecuele su obnova ekonomije i ekonomski rast, preporod. Drugi priorite je mir… Treći nivo prioriteta je politička i institucionalna stabilnost“, naglasio je lider Venecuele.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar