Oštra potpredsednička debata: Pens vratio Trampa u igru

Demokratski i republikanski potpredsednički kandidati na izborima u SAD Tim Kejn i Majk Pens, oštro su sučelili svoje stavove u prvoj potpredsedničkoj debati u kojoj je Pens, prema oceni BBC, uspeo da preokrene katastrofalnu nedelju za Donalda Trampa i omogući mu da se vrati u igru.

Foto: Beta

Foto: Beta

BBC ističe da je Pens dobro obavio zadatak i uradio sve što je trebalo, a da je sad na Trampu da to iskoristi na najbolji mogući način u sledećoj debati sa Hilari Klinton.

Cilj republikanskog potpredsedničkog kandidata bio je da uveri republikance uspaničene zbog Trampovog nastupa prošle nedelje da će prevladati „hladna glava“. I uspeo je u tome.

Teme žustre debate koja je trajala 90 minuta, kretale su se od abortusa do Rusije, ali su u središtu pažnje bili napadi na protivničkog predsedničkog kandidata.

Pensov smiren i stabilan stil, kako se navodi, bio je u potpunoj suprotnoti sa Kejnovim vatrenim napadima.

„Ne mogu da zamislim kako guverner Pens može da brani sebičnog, egocentričnog i sklonog uvredama Donalda Trampa“, rekao je demokratski senator iz Virdžinije Kejn.

„Senatore, ta uvredljiva kampanja, mislim da je to beznačajno u poređenju sa Hilari Klinton koja je polovinu Trampovih pristalica nazvala šakom jada“, odgovorio je Pens, republikanski senator iz Indijane.

Kejn je oštro kritikovao Trampov pomirljive komentare o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dodavši da Tramp voli diktatore kao što su Vladimir Putin, Kim Džong Un, Moamer Gadafi i Sadam Huesein.

„Ako ne znate razliku između diktatorstva i liderstva, onda morate da se vratite u peti razred“, rekao je Kejn.

Na to je Pens odgovorio da će Putin poštovati Trampa zbog njegove snage, „prosto i jednostavno“.

Kako je dodao, mali ruski lider jači je na svetskoj sceni nego ova administracija – „i to je bolna činjenica“.

„Ovo nije podrška Putinu, već optužba na račun slabog i beskarakternog rukovodstva Hilari Klinton i Baraka Obame“, rekao je republikanski potpredsednički kandidat.

Kada je reč o imigrantima, Kejn je rekao da Klintonova i on veruju u sveobuhvatnu imigracionu reformu, a Tramp u „državu deportacije“.

„To su besmislice“, uzvratio je Pens dodadvši da će, pošto se osigura granica, ne samo sa zidom, već i po zemlji i vazduhu, fokus biti na deportovanju stranaca kriminalaca.

Ipak obojica su kritikovala podršku Rusije sirijskom režimu i založila se za uspostavljanje humanitarnih bezbednih zona na severu Sirije.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar