U trendu

Oštre izjave Makrona i Le Pen na prvoj tv debati

Vodeća dva kandidata na francuskim predsedničkim izborima, kandidat centra Emanuel Makron i liderka ekstremne desnice Marin Le Pen, razmenili su oštre izjave tokom prve tv debate u ponedeljak uveče.

Pored Makrona i Le Pen u debati su učestvovali i konzervativac Fransoa Fijon, socijalista Benoa Amon i vodja ekstremne levice Žan-Lik Melanšon.

Intenzivna rasprava se vodila o važnim pitanjima za Francusku – radnim mestima, terorizmu, imigraciji, Evropi.

Medjutim, rasprava Makrona i liderke ekstremne desnice pretvorila se u političku predstavu, sa dramatičnim momentima u suprotstavljanju dve vizije Francuske.

Makronov nastup je pažljivo praćen budući da je jedno od iznenadjenja izbora uspeh kampanje bivšeg ministra ekonomije. Lider organizacije U pokretu (En marche) pozicionirao se kao centristička alternativa u Francuskoj koja tradicionalno ima levo ili desno orijentisanu politiku.

Marin Le Pen, liderka Nacionalnog fronta koja je protiv imigracije i protiv Evropske unije, koristila je prilike za napad.

Najžešća rasprava vodila se o mestu religije u Francuskoj i odvojenosti crkve i države.

Makron je burno reagovao kada ga je Le Pen optužila da podržava nošenje kupaćih kostima koji pokrivaju celo telo, tvrdeći da to ukazuje da njen suparnik nije posvećen sekularnim vrednostima i politici Francuske.

On je, sa svoje strane, optužio Le Pen da koristi islam da podeli Francusku. Le Pen želi da sva vidljiva verske obeležja budu zabranjena u javnosti.

Prvi krug izbora je zakazan za 23. april, a dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug 7. maja. Prema anketama, Makron i Le Pen bi mogli da budu direktni rivali u drugom krugu izbora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.