U trendu

Oštre mere protiv terorista

BEČ – Austrijska vlada usvojila je oštre mere protiv terorista, koje predviđaju i uvođenje „registra terorista“ u kojem će se doživotno, za razliku od drugih krivičnih dela, naći osuđeni za delo terorizma.

„Iskustva proteklih godina jasno nam pokazuju da mnoge vlasti imaju pojedinačne informacije o osuđenim teroristima, ali je potreban sveobuhvatni pregled. Ubuduće će osuđeni teroristi doživotno biti uneti u „registar terorista““, najavio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

Vlasti, ali i preduzeća kritične infrastrukture imaće mogućnost da sprovode upute preko tog registra.

„Time želimo da sprečimo da se teroristi legalno mogu snabdeti oružjem i eksplozivom“, objasnio je Nehamer.

Takođe se sprečava i zapošljavanje osuđenih u preduzeća kritične infrastrukture ili kod privatnih preduzeća koje pružaju usluge obezbeđivanja.

Pored toga osuđeni za teriorizam mogu biti suočeni sa gubitkom vozačke dozvole.

Zajedno sa registrom za teroriste na razmatranje u parlament upućuje se i paket zakonskih mera vezano za izdržavanje kazne.

Prema ministarki pravde Almi Zadić paket mera predviđa i reformu odredbe vezano za pritvaranje psihički obolelih delikvenata, od kojih je trenutno 1.300 u zatvoru.

Ona je ukazala da broj raste, a da je najčešći razlog pružanje otpora protiv policije ili opasna pretnja.

Zadić naglašava da novi paket predviđa da se u pritvor za psihički obolele prestupnike ubuduće mogu poslati samo ona lica koja su dobila kaznu višu od tri godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.