U trendu

Osuđen ženski trio iz BiH: Opljačkale više od 100 francuskih penzionera

PARIZ – Sud u francuskom Kamperu, u Bretanji, osudio je tri žene iz BiH starosti 19, 22 i 26 godina na višegodišnje zatvorske kazne zbog krađe i prevara sa kreditnim karticama.

Osuđen je i 34-godišnjak, koji im je bio pomagač, a koji je bio u vezi sa jednom od njih, prenose Nezavisne novine.

Kako se navodi, njihova meta su bili stari i nemoćni, sa čijih kartica su skidale gotovinu.

Jedna od prvih koje su svedočile na sudu je 22-godišnjakinja, koja je trudna i koja već ima dvoje dece u Bosni i Hercegovini, ali je ni to nije spasilo osuđujuće presude od dve godine zatvora.

Tri devojke su uglavnom “operisale” po Normandiji, Bretanji, jugozapadu Francuske. Redovno su se kretale između Francuske i Španije, a za te potrebe bi kupovale automobile, koje bi kasnije ostavile pored puta.

Bile su organizovane i veoma stručno su birale žrtve. Nakon godinu dana istrage, uhapšene su u hotelu Briv la Žilijar u departmanu Korez, dok su se spremale da krenu u Španiju.

Kada je reč o žrtvama, registrovane su samo one koje su prijavljene – nih 127, čiji je prosek godina 77. Procenjeno je da su opljačkale 153.000 evra.

Tokom istrage francuska policija je na osnovu dokaza uspela da uđe u njihov sistem rada. Uglavnom su “operisale” po supermarketima. Kada bi prišle žrtvi koja je plaćala karticom ili dizala novac sa bankomata, snimile bi pin kod, a novac podigle nakon nekoliko minuta.

Još jedan od načina krađe bio je taj da su žrtve presretale na parkinzima supermarketa i odvlačeći im pažnju, ukrale bi im kartice.

Jedina olakšavajuća okolnost bila je što su krađe izvele bez nasilja.

Zanimljivo je da niko od njih četvoro nije nikada hapšen u Francuskoj, ali jesu u drugim zemljama. Jedini osuđeni muškarac (34) je već osuđivan za krijumčarenje ljudi u BiH i Hrvatskoj, navode Nezavisne.

Iako je tužilaštvo tražilo zatvorsku kaznu i do šest godina, nakon nekoliko sati odlučivanja sudija je presudio godinu dana uslovno za 19-godišnjakinju, dok su ostali dobili dvogodišnje kazne zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar