U trendu

Osumnjičeni ubica Kurda u Parizu optužen i zatvoren

Francuski 69-ogodišnji penzioner, osumnjičen da je ubio troje Kurda i ranio još tri osobe u centru Pariza, koji je priznao da gaji „patološku mržnju prema strancima“, optužen je danas i odredjen mu je pritvor, rekao je jedan sudski izvor.

Osumnjičeni mašinovodja u penziji, optužen je za ubistvo i pokušaj ubistva zbog rase, etničke pripadnosti, nacije ili vere kao i zbog nedozvoljene nabavke i držanja oružja, rekao je taj izvor.

Pored troje Kurda, jedne žene i dva muškarca, osumnjičeni je ranio tri muškarca, od kojih jednog teško. Pet od šest žrtava imaju tursko državljanstvo, a jedna francusko.

Napad koji se dogodio u petak uzdrmao je kurdsku zajednicu koja je to osudila kao „teroristički“ čin, i za njega osumnjičila Tursku. Kao reakcija na to francuski ambasador u Turskoj pozvan je danas na razgovor da bi Ankara izrazila protest zbog, kako ona vidi, antiturske propagande u Francuskoj posle ubistva troje Kurda.

Tužiteljka Pariza Lor Bekio rekla je da je rasizam kao motiv izgleda potvrdjen, i da je osumnjičeni opisan kao „depresivan“ i „suicidan“ poverio istražiteljima da je uvek imao „želju da ubije migrante, strance“ od kada je bio opljačkan 2016.

On je u napadu imao nameru da iskoristi svu municiju i zatim da se ubije poslednjim metkom, ali ga je više ljudi zaustavilo u jednom frizerskom salonu pre nego što ga je policija uhapsila.

Prvi elementi istrage nisu ustanovili bilo kakvu vezu sa ekstremističkom ideologijom.

Osumnjičeni je već bio osudjen 2017. zbog nošenja zabranjenog oružja. Od decembra 2021. bio je optužen za nasilje sa oružjem sa predumišljajem i rasističke prirode.

On je ranio hladnim oružjem migrante u jednom divljem naselju u Parizu 8. decembra 2021. godine. Posle godinu dana pritvora oslobodjen je 12. decembra.

To što je u startu odbačeno da se radi o terorističkom napadu izazvalo je bes i nerazumevanje javnosti, a na brojnim demonstracijama u znak počasti žrtvama bilo je okršaja sa policijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar