U trendu

Osumnjičeni za pucnjavu u Oslu radikalni islamista?

OSLO – Veruje se da je 42-godišnji muškarac uhapšen pod sumnjom da je jutros u Oslu ubio dve i ranio još 21 osobu, radikalni islamista koji ima istoriju mentalnih bolesti, saopštila je danas norveška obaveštajna služba PST.

Osumnjičeni, čije ime policija nije imenovala, poznat je službama bezbednosti od 2015. godine, navodi PST, prenosi Rojters.

Policija je jutros u 01:19 sati dobila više dojava o pucnjavi u centru glavnog grada Norveške, u noćnom klubu i obližnjim ulicama, a po dolasku na lice mesta napadač je brzo savladan.

Osumnjičeni muškarac uhapšen je na licu mesta i optužen za ubistvo, pokušaj ubistva i krivično delo terorizma, naveo je tužilac Kristijan Hatlo novinarima, prenosi CNN.

On je naveo da je reč o norveškom državljaninu poreklom iz Irana koji je od ranije „poznat policiji“, ali je do sada kažnjavan samo zbog lakših krivičnih dela.

Zločin je počinjen na više lokacija, u klubu „London pab“, u još jednom klubu u njegovoj blizini, kao i u okolnim uličicama.

U jednoj od okolnih uličica ubica je uhapšen samo nekoliko minuta nakon otvaranja vatre, saopštio je zvaničnik policije Tor Barstad, preneo je Rojters.

„London pab“ je popularan gej bar i noćni klub u centru Osla, u kome je za danas bila planirana godišnja Parada ponosa, ali je događaj u norveškoj prestonici otkazan po preporuci policije.

Osumnjičeni je tokom pucnjave bio naoružan sa dva oružja, saopštila je policija, ali nije rečeno koje je oružje koristio zbog istrage koja je u toku, naveo je CNN.

Norveški premijer Jonas Gar Store izrazio je saučešće žrtvama, nazvavši pucnjavu „surovim i duboko šokantnim napadom na nevine ljude“.

„Saosećam sa žrtvama i njihovim porodicama.Još ne znamo šta stoji iza ovog strašnog čina, ali kvir zajednici koja je sada u strahu i u žalosti želim da kažem da smo svi uz vas“, napisao je Store na Fejsbuku, prenosi CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar