U trendu

Otkriven identitet ruskog diplomate nepozeljnog u C. Gori

PODGORICA – Službenik ruskog diplomatskog predstavništva u Podgorici, kog je crnogorska vlada proglasila nepoželjnom osobom i naredila mu da napusti zemlju, je Viktor Antipin, objavio je podgoricki dnevnik Pobjeda.

Pozivajući se na izvore iz crnogorskog MIP, Pobjeda piše da Antipin nije diplomata, već obaveštajac, zaposlen u Spoljnoj obavještajnoj službi Rusije (SVR).

U izveštaju podgoričke Pobjede se navodi da je crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova juče objavilo da je proglasilo personom non grata jednog ruskog diplomatu pri ambasadi Ruske Federacije u Podgorici, prenosi HINA.

Međutim, juče nije navedeno o kome se tačno radi, već je samo dato obrazloženje da je odluka o proterivanju doneta na osnovu „procene relevantnih crnogorskih bezbednosnih službi o aktivnostima ruskog diplomate koje su bile u suprotnosti s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima“.

U diplomatskoj noti koju je crnogorski MIP uručio ruskom ambasadoru u Podgorici precizirano je da je nepoželjnom ruskom diplomati naloženo da u roku od 72 sata napusti Crnu Goru.

Ambasada Rusije do sada se nije oglašavala povodom ovog slučaja niti je reagovala na diplomatsku notu crnogorskog MIP.

Mediji u C. Gori ranije su izveštavali da se Antipin pre dve nedelje tajno sastao s predsedavajućim skupštine Crne Gore Strahinjom Bulajićem, članom Demokratskog fronta (DF), u jednom kafiću u Danilovgradu, desetak kilometara udaljenom od Podgorice.

Ovu informaciju potvrdio je i Bulajić lično i poručio da su mu kao predsedavajućem parlamenta dozvoljeni susreti sa svim diplomatama koji su na misiji u Podgorici, pa tako i s ruskim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar