Otkrivena crna rupa koja ne bi trebalo da postoji

Naučnici su spazili crnu rupu 100 puta veće mase od Sunca, koja je toliko velika da ne bi trebalo da postoji.

Dva puta veća od onoga što se do sada smatralo mogućim, crna rupa otkrivena je uz pomoć detektora gravitacionih talasa LIGO i „Virgo“ Evropske gravitacione opservatorije.

Crne rupe obično nastaju kada se zvezde uruše i ostanu bez „goriva“, ali se to samo dešava kada je jezgro zvezde 50 puta manje mase od našeg Sunca, piše Kvanta magazin.

Zvezde sa masom između 50 i 130 puta većom od sunčeve ili odbacuju materije dok nisu dovoljno male ili se samounište u snažnoj eksploziji, što znači da nova crna rupa prkosi onome što je nauka do sada smatrala mogućim.

Crne rupe sa masom 130 puta većom od sunčeve mogu da se formiraju kada je urušavanje njihovog jezgra previše jako da bi se zaustavilo. M87 je primer crne rupe koja je 6,5 milijardi puta masivnija od Sunca.

Uprkos tome što naučnici ne žele još da potvrde da se radi o crnoj rupi, Kvanta magazin prenosi da pokušavaju da prvo odgonetnu kako je moguće njeno postojanje. Sumnjaju na to da je ova crna rupa rezultat sudara i spajanja nekoliko manjih crnih rupa.

Teorijski bi bilo moguće da se u gušćem delu svemira crna rupa 30 do 50 solarnih masa spojila sa drugom crnom rupom, što bi objasnilo signale koje su otkrili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.