U trendu

Otkrivene greške na fotografijama: Kim lažirao lansiranje? (foto)

Izgleda da su noćne fotografije poslednjeg lansiranja severnokorejske rakete hvasong- 5 lažirane, objavio je danas CNN.

Naime, Marko Langbroek, stručnjak za svemir koji prati severnokorejski raketni program, primetio je nešto „čudno“ u vezi s fotografijama koje su objavili državni mediji Pjongjanga. Reč je o rasporedu zvezda iza lansirane rakete.

Prema njegovom mišljenju, sazvežđa su postavljena suprotno, što u stvarnosti uopšte nije tako. Kako navodi CNN, Langbroek je odredio smer fotografija na osnovu oblika dima iz raketnog motora. Svoje tvrdnje potkrepio je i fotografijama i sve to objavio na svom nalogu na Tviteru.

CNN podseća da je Severna Koreja saopštila da je lansirala još jednu interkontinentalnu balističku raketu prošle srede, rano ujutro po lokalnom vremenu, za koju tvrdi da je najsavremenija do sada i da može da pogodi teritoriju SAD. Langbroek, koji se stacioniran u holandskom gradu Lejdenu, kaže da je posmatrao fotografije lansiranja od kada ih je Severna Koreja objavila, i to veoma studiozno. Primetio je da „nešto tu nije u redu“.

Kako kaže, da bi snimali zvezde fotografi koriste duže izlaganje kako bi osvetlili više. Međutim, duže izlaganje znači da je kretanje snimljeno kao zamućenje. Kada fotografišu rakete noću, fotografi bi koristili široko otvorenu blendu i brzu brzinu zatvarača kako bi uhvatili brzu uporedbu rakete.

„Zvezde se tu ne bi jasno pojavile na slici, čak i u Severnoj Koreji, gde je zagađenost veoma niska. Izgledale su tako oštro, da to jednostavno nije izgledalo dobro“, rekao je Džonatan Mekdauel, astronom u Harvard-Smitsonovom centru za astrofiziku, koji je saaglsan sa Langbroekovim mišljenjem da su fotografije iz Severne Koreje možda „lažirane“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar