U trendu

Otmičari pobegli: Spasen malezijski tanker

Gusari koji su prošle nedelje oteli malezijski tanker za prevoz nafte pobegli su na čamcu za spasavanje kada je za njima u poteru krenuo malezijski ratni brod, javili su danas zvaničnici.

Šef ratne mornarice Abdul Aziz Džafar rekao je da je osam gusara, za koje se veruje da su Indonežani, napustilo brod „Orkim Harmoni“, kasno sinoć. Svih 22 člana posade su dobro, izuzev indonežanskog kuvara koji je ranjen metkom u butinu, napisao je Abdul Aziz u tviter poruci.

Rekao je da tri ratna broda i dva helikoptera tragaju za gusarima, a da tanker koji je bio otet plovi ka severnoj maleziskoj luci Kuantan uz pratnju jednog broda mornarice.

Tanker sa 7,5 miliona litara benzina, u vrednosti od 21 milion ringita (5,7 milion dolara) plovio je za Kuantan kada su sa njim prekinute komunikacije 11. juna. Posada broda sastoji se od 16 Malezijaca, pet Indonežana i jednog državljanina Mjanmara.

Malezijska pomorska agencija ranije je saopštila da je brod primećen kasno u sredu u vodama kod južnog Vijetnama i da je prefarban u crno sa prethodne plave boje. Abdul Aziz je takođe u tviter poruci poslao slike tankera gde se vidi da su neka od slova u njegovom nazivu prefarbana u novo ime „Kim Harmon“.

Rekao je da su osam otmičara bili naoružani pištoljima i mačetama i da su govorili sa indonežanskim naglaskom.

Pomorska agencija je navela da se veruje da je otmica delo organizovane grupe koja otima brodove zbog njihovog tovara goriva i da je ovo peta krađa u vodama kod južne Malezije ove godine.

Ovo  je drugi tanker otet ovog meseca. Drugi malezijski tanker sa dizel gorivom otet je 4. juna u istoj oblasti i oslobođen je kada mu je gorivo istočeno.

Pomorski zvaničnici rekli su da je teže ukrasti benzin jer je jako zapaljiv i potrebna je specijalna bezbednosna oprema.

Međunarodni pomorski biro naveo je da se od prošle godine povećao broj napada na male tankere kod obala jugistočne Azije. Gusari su posebno aktivni kod indonežanskog ostrva Bintan u Južnom kineskom moru gde je 11 brodova oteto prošle godine, naveo je ovaj biro.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.