U trendu

Otvoren Paviljon Srbije – povezivanjem umova do budućnosti

DUBAI – U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, simboličnom predajom iskre kreativnosti i inovacija, koja se na našim prostorima začela i neprekidno se prenosi punih 7.000 godina, još od vinčanske kulture, i zvanično je otvoren Paviljon Srbije na svetskoj izložbi „Dubai Ekspo 2020“.

Među 192 zemlje, pod sloganom “Povezujući umove, stvaramo budućnost“, Srbija se u Dubaiju predstavlja kao inovativna i kreativna zemlja.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Paviljona Srbije prisustvovali su i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka nastupa Srbije na „EKSPO 2020 Dubai“, Tatjana Matić, te visoki zvaničnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Paviljon je otvoren nastupom vokalne solistkinje Danice Krstić, uz multimedijalni performans baletskog umetnika Dejana Kolarova, inspirisan drevnom vinčanskom kulturom.

Upravo je vinčanska kultura i inspirisala nastup Srbije, koja je jedina, uz Sloveniju, od zemalja bivše Jugoslavije, koja na svetskoj izložbi ima svoj paviljon.

Paviljon Srbije nalazi se u srcu okruga mobilnosti Svetske izložbe (Mobility District), osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu neolitske Vinčanske kulture sa digitalno naprednom i modernom Srbijom.

Paviljon je u potpunosti digitalizovan i pruža mogućnost virtuelnog putovanja kroz različite realnosti, različite vremenske periode i različite prostore.

Svetska izložba „Dubai Ekspo 2020“, održava se do 31. marta 2022. godine, a Srbija će tokom šest meseci pod sloganom „Srbija stvara ideje – inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost“, kroz više od 150 različitih manifestacija, predstaviti različite privredne sektore, naučne sadržaje, tehnološke inovacije, kreativne industrije i turističku ponudu, sa ciljem da se prikaže kao moderna, inovativna zemlja, atraktivna za razvoj trgovine i turizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.