U trendu

Ovaj idilični gradić na ostrvu nudi kuće za samo 1 evro, ali postoji jedan uslov

Gradić Ololai, smešten u planinskom predelu regije Barbagia na Sardiniji, uskoro bi mogao da postane „grad duhova“ pa su lokalne vlasti pokrenule zanimljivu akciju. Kako bi pomladili i privukli stanovništvo, gradić nudi akcijske cene kuća od samo jednog evra, prenose mediji u regionu.

Osim simboličnim cenama nekretnina, gradonačelnik se nada da će privući nove ljude i lepim pejzažem i zanimljivom istorijom grada.  U proteklih pola veka, populacija Ololaija smanjila se sa 2250 na 1300 stanovnika, a svake godine rodi se samo nekoliko beba. – Oduvek smo bili jak narod i nećemo dopustiti da naš grad umre – izjavio je gradonačelnik Efisio Arbau.

Međutim, u ovoj zanimljivoj ponudi postoji „caka“. Stare kamene kuće su u lošem stanju pa će novi vlasnici morati da ulože u njihovu obnovu. To znači da će morati da se obavežu da to obave za tri godine, što će ih koštati više od 20 hiljada evra.

Ololai je nekada bio glavni grad regije Barbagia, a iako je nekad vrvio životom, odlaskom mladih u veće gradove u ulicama je zavladala tišina. Prazne kuće tako su decenijama stajale i propadale. Ipak, sačuvani su neki tradicionalni načini života. Lokalni pastiri na primer i dalje prave ovčji sir po kojem je to područje i poznato, a umetnici i dalje izrađuju korpe od pruća.

Kako bi povratili život u pomalo usnuli gradić, gradonačelnik je od vlasnika kuća tražio da stare kuće vlasnici ostave gradu, da bi ih vlasti prodale pridošlicama.  – To su stare pitoreskne kuće izrađene od sardinijskog sivog granitnog kamena koji se uzima s planina i obale –  poručio je Arbau i otkrio da su tri kuće već prodate, kao i da je stiglo preko 100 zahteva, čak i iz Rusije i Australije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.