U trendu

Ove sedmice virtuelni Samit za demokratiju u organizaciji SAD

VAŠINGTON – Svetski lideri okupiće se ove nedelje na virtualnom, drugom Samitu za demokratiju koji organizuje SAD.

Samit počinje u sredu, a uključuje 120 zemalja, civilnih grupa i tehnološke kompanije, među kojima i strateški važne nacije poput Indije, Poljske i Izraela, za čije stanje demokratije, grupe za zaštitu ljudskih prava izražavaju zabrinutost, preneo je Rojters.

One su povalile administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena jer je stavila u fokus demokratiju, ali navode da postoji malo dokaza o tome da su zemlje koje su se pridružile samitu postigle napredak u poboljšanju demokratije i da ne postoji formalni mehanizam koji bi mogao da ih natera da sprovedu obaveze preuzete na prvom samitu.

„Mislim da je ova administracija, kao i svaka druga administracija, upravo otkrila da je to preteško“, izjavila je Tes Mekineri, koja je radila na pitanjima ljudskih prava u Bajdenovoj administraciji do avgusta 2022. i sada radi na projektu o demokratiji na Bliskom istoku.

Ona je to dodala zato što SAD nisu u stanju da drastično promene odnos sa zemljama od strateškog interesa poput Indije, pa „umesto toga imamo samit“.

Zajednički domaćini ovogodišnjeg samita biće SAD, Kostarika, Zambija, Holandija i Južna Koreja, a američki zvaničnici kažu da će ohrabriti zemlje učesnice da se više uključe u demokratske procese.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar