U trendu

Padaju temperaturni rekordi: Na aerodromu Hitrou 40 stepeni

LONDON – U Velikoj Britaniji oboren je temperaturni rekord pošto je na londonskom aerodromu Hitrou danas izmereno 40 stepeni, javlja Rojters.

Iz kancelarije gradske uprave saopšteno je da temperatura još treba da bude potvrđena zvanično, a dosadašnji rekord je bio 38,7 stepeni 2019. godine.

„Prvi put od kako se mere temperature izmereno je 40 stepeni u Britaniji. Temperature i dalje rastu u mnogim mestima, tako da apelujemo na građane da budu oprezni“, navela je gradska uprava Londona.

Vozovi su otkazani, grad koji je oko podneva uglavnom pun sada je prazan, a radnici u zoološkim vrtovima su se trudili da ohlade životinje.

Prethodno je toku dana na jugu Engleske u mestu Čarlvudu izmeren 39,1 stepen Celzijusa, što je, prema preliminarnim podacima, najviša temperatura izmerena u Velikoj Britaniji, saopštila je britanska meteorološka služba.

Velika Britanija očekuje najtopliji dan u istoriji, a prema prognozama meteorologa temperature će danas dostići i 42 stepana Celzijusa, prenosi BBC.

Meteorološka služba izdala je crveno upozorenje zbog ekstremnih vrućina, koje se odnosi na veći deo centralne, severne i jugoistočne Engleske.

Vels je juče zabeležio najtopliji dan u istoriji sa 37,1 stepen, dok su u Škotskoj i Severnoj Irskoj izmerene najviše temperature u godini, sa vrednostima od 31,3 i 31,1 stepen, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar