U trendu

Pahor naredne godine napušta slovenačku politiku

LJUBLJANA – Slovenački predsednik Borut Pahor, kojem iduće godine ističe drugi uzastopni mandat, izjavio je da nema planove vezane za slovenačku politiku i da je zadovoljan onim što je u deset godina kao predsednik države ostvario.

„Vrlo mi je važno da do poslednjeg dana iduće godine obavljam svoj posao tako da s ovog mesta odem zadovoljan“, kazao je u tradicionalnom prednovogodišnjem razgovoru za Slovensku televiziju.

„Tada ću, nakon deset godina, moći da kažem: ono zbog čega si se takmičio za ovu poziciju si više-manje postigao i sada možeš mirne savesti da odeš“, rekao je Pahor.

Kada bude otisao sa funkcije, Pahor će imati 59 godina i kaže da nema interesovanja za slovenačku politiku, ali ne otkriva čime će se baviti.

Pahor je uz pet godina starijeg premijera Janeza Janšu jedan od najdugovečnijih slovenačkiih političara ove generacije, prenela je Hina.

Bio je predsednik parlamenta, predsednik vlade, ali i lider opozicije, kao i nepuni mandat i poslanik u Evropskom parlamentu.

Na predsedničkim izborima 2012. godine pobedio prethodnika Danila Turka u drugom izbornom krugu.

Inače Slovenija će iduće godine tri puta na birališta, najpre na parlamentarne, a na jesen i na predsedničke i lokalne izbore.

Rad Janšine vlade, Pahor je ocenio uspešnim i dodao da će će odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora službeno objaviti 9. februara, a održaće se 24. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar