U trendu

Pahor priredio večeru za učesnike Samita Brdo-Brioni

LJUBLJANA – Predsednik Slovenije Borut Pahor priredio je večeras neformalnu večeru za učesnike sutrašnjeg sastanka u okviru Procesa Brdo-Brioni.

Večeri u Ljubljani nije prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas i u subotu boravio u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Uoči večere, Pahor i kopredsedavajući Samita, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, održali su sastanak, na kojem su razgovarali o temama koje će se naći na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka na Brdu kod Kranja.

„Sastanak lidera Brdo-Brioni biće prilika da se sagleda trenutna situacija u regionu i, pre svega, da se pozovu članice i institucije EU da ubrzaju proces proširenja. U neformalnoj atmosferi, lideri će moći da razmene mišljenja i o drugim aktuelnim temama“, navedeno je ranije u najavi kabineta predsednika Slovenije.

Inicijativa Procesa Brdo-Brioni nastala je 2010. godine kada su tadašnji slovenački i hrvatski premijer, Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dve zemlje, želeli da daju primer liderima Zapadnog Balkana i podsticaj za rešavanje bilateralnih pitanja i povećanje tempa na evropskom putu.

Od 2013. godine sastanci u okviru Procesa Brdo-Brioni se održavaju svake godine, a skupu lidera regiona pridruživali su se i specijalni gosti među kojima su bili nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel, raniji predsednik Austrije Hajnc Fišer, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, predsednik Poljske Andžej Duda, njegov italijanski kolega Serđo Matarela, aktuelni predsednik SAD, tada u funkciji potpredsednika Džozef Bajden, te i predstavnici evropskih institucija.

Ove godine, na 11.sastanku neće biti visokih predstavnika EU ili visokih političkih gostiju izvan regiona.

Prilikom nedavnog boravka u Beogradu, u sklopu priprema za Samit, Pahor je rekao da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao „o svim značajnim pitanjima za uspeh konferencije, za dva cilja koja su bila u prom planu u prethodnih 11 godina, a to su evropska perspektiva Zapadnog Balkana i drugo mir, stabilnost i razvoj regiona“.

Predsednik Slovenije je tada rekao da smatra da postoji mogućnost da se svi lideri u regionu slože da se Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji još brže otvore vrata, da se završe pristupni pregovori i da postanu članice EU i da se ti pregovori ubrzaju.

Pahor je naveo, kada je reč o Samitu Brdo-Brioni i situaciji u regionu, da su uslovi sada lošiji nego prošle godine kada su se sastali i dodao da se još prošle godine oslikavalo lošije raspoloženje.

Samit počinje sutra u 11 šati, u dvorcu Brdo kod Kranja, za kada je predviđeno plenarno zasedanje, nakon kojeg će uslediti pres konferencija domaćina Samita i izjave zvaničnika, posle čega će se nastaviti razgovori na radnom ručku i bilateralnim sastancima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.