U trendu

Pais: Kosovo u Unesko jabuka razdora u EU

Kosovo je ponovo jabuka razdora medju zemaljama Evropske unije, a izazvalo je i ozbiljnu zategnutost izmedju SAD i Rusije zbog toga što je pedesetak zemalja podržalo molbu vlade Kosova za prijem u Unesko, piše danas španski list Pais.
„Španija se odlučno protivi ulasku Kosova u Unesko“, javlja dopisnik ovog španskog dnevnika iz Pariza, gde u ponedeljak Generalna konferencija ove organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu treba da odluči dvotrećinskom većinom da li je prihvatljivo članstvo za Kosovo.

Dopisnik Paisa navodi da je „parisko sedište Uneska ovih dana poprište mnogobrojnih ozbiljnih sukoba izmedju glavnih medjunarodnih sila“ oko toga da li Kosovo može biti član ove organizacije UN, „čiji propisi dozvoljavaju da neka zemlja to može postati iako nije članica UN“.

„Moskva i njoj bliske zemlje se tome protive, Vašington podržava, a Španija, sama sučeljena s nikad snažnijim težnjama za otcepljenje, to svom snagom odbacuje“, kaže madridski dnevnik.

Španski dnevnik primećuje da Španija i još četiri članice EU ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost u Prištini i podvlači da „bitka oko Kosova ima presedan s onim što se dogodilo s Palestinom 2011. koju je tad Unesko primio iako nije članica UN“.

„Zbog toga su tada SAD i Izrael obustavili da plaćaju doprinos u budžet ove organizacije“, dodaje Pais.

List navodi da je molba vlade u Prištini za prijem u Unesko „izazvala diplomatske manevre u celom svetu, koji su ovih dana doživeli vrhunac u Parizu uoči održavanja Generalne konferencije“ ovog tela UN.

Pais ističe da je španski ministar obrazovanja Injigo Mendes de Vigo na tekućem zasedanju Generalne konferencije Unesko stavio do znanja da je „Španija za to da se prime novi članovi samo ako postoji jednoglasan stav u medjunarodnoj zajednici oko priznavanja državnosti tih kandidata za članstvo, ali da ulazak u članstvo ne izazove nove podele u ovoj organizaciji i nove raspre koje nemaju veze s njenim ciljevima i da ne naruši medjunarodno pravo“.

„Takvi uslovi, u ovom slučaju, očigledno ne postoje“, napominje pariski dopisnik madridskog dnevnika i kaže da je „srpski premijer Aleksandar Vučić poslao svim članicama Uneska pismo u kojem navodi da su na Kosovu oštećene ili razorene na desetine hramova Srpske pravoslavne crkve otkako je tamo proglašena nezavisnost“.

U izveštaju Paisa se ukazuje na to da su „SAD i Rusija već isukali sablje i američki državni sekretar Džon Keri je nedavno posetio Unesko da bi izneo svoj stav“.

Šanski list dodaje da je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na putu u Pariz, „a Moskva je već stavila do znanja da, ako se prihvati Kosovo, može zatražiti i da to isto bude učinjeno i za Krim“.

Pais je u prethodnom izveštaju preneo da je šef srpske diplomatije Ivica Dačić uputio pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, u kojem naglašava da bi ulazak Kosova u Unesko prekršio rezoluciji UN o prestanku sukoba na Kosovu 1999..

Dačić je naveo da su 174 srpska verska objekta i niz istorijskih spomenika uništeni na Kosovu poslednjih godina, a deset hiljada ikona ukradeno i postavio pitanje da li bi ulazak Kosova u Unesko na bilo koji način imao za cilj očuvanje kulturne baštine, navodi Pais.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar