U trendu

Pakistan: O proterivanju ambasadora glasa parlament

ISLAMABAD – Pakistanska vlada zatražiće da parlament na sutrašnjem zasedanju donese odluku o tome da li će francuski ambasador u toj zemlji, nakon nasilnih antifrancuskih protesta islamista, biti proteran, rekao je ministar unutrašnjih poslova Šeik Rašid Ahmad.

„Nakon dugih pregovora između vlade Pakistana i TLP-a, dogovoreno je da danas pokrenemo raspravu u parlamentu o proterivanju francuskog ambasadora“, rekao je on, prenosi Rojters.

Premijer Imran Kan upozorio je naciju u jučerašnjem televizijskom obraćanju da Pakistan rizikuje da snosi posledice ako protera francuskog izaslanika, jer se polovina izvoza zemlje plasira u Evropskoj uniji, a takav zahtev pred vladu su postavili radiklani islamisti zbog objavljivanja karikatura s prikazom proroka Muhameda u Francuskoj.

Proterivanje ambasadora jedan je od glavna četiri zahteva radikalne grupe „Tehrik e Labaik Pakistan“ (TLP), koju je vlada zabranila prošle nedelje nakon što su njeni članovi blokirali glavne autoputeve, železničke pruge i pristupnice do većih gradova.

Nasilje je izbilo nakon što je vlada pritvorila lidera TLP-a Sada Husaina Rizvija koji je predvodio antifrancusku kampanju sa ciljem da se izvrši pritisak na premijera Kana da preduzme akciju, a juče je saopšteno da su započeti pregovori sa TLP-om i da je islamistička grupa oslobodila 11 policajaca koji su oteti tokom sukoba.

Osim što želi da ambasador bude izbačen, TLP zahteva puštanje njihovog lidera i stotine uhapšenih članova, ukidanje zabrane grupi i smenu ministra unutrašnjih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.