U trendu

Radikalni islamisti odložili marš na Islamabad

LAHORE – Radikalna pakistanska islamistička stranka Tehrik-e-Labiak (TLP) pristala je danas da obustavi na tri dana marš hiljada pristalica ka glavnom gradu Islamabadu nakon što su pakistanske vlasti pristale da odustanu od optužbi protiv lidera stranke Sada Rizvija.

Rizvi je preventivno pritvoren pod optžbom da je podsticao ljude na nezakonito okupljanje, međutim danas nije jasno kada će on biti pušten iz pritvora.

Pristalice stranke juče su krenule iz grada Lahorea na istoku zemlje i sukobiljavale se drugi dan zaredom sa policijom koja je intervenisala i bacala suzavac, prenosi AP.

Islamisti su započeli svoje putovanje ka Islamabadu kako bi izvršili pritisak na vladu da oslobodi Sada Rizvija, prvog čoveka TLP koji je uhapšen prošle godine u jeku demonstracija protiv Francuske zbog objavljivanja karikatura islamskog proroka Muhameda.

Radža Bašarat, pokrajinski sekretar za pravosuđe izjavio je da će prema sporazumu sa TLP biti povučene optužbe protiv Rizvija i oslobođeni svi koji su pritvoreni tokom protestnog marša.

Bašarat je potvrdio da je sporazumom predviđeno i da savezna vlada sprovede obavezu preuzetu sporazumom sa TLP o diplomatskom rešavanju spora sa Francuskom u vezi sa objavljivanjem spornih karikatura.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.