U trendu

Pakistan: Raste broj žrtava smrtonosne eksplozije

ISLAMABAD – Najmanje 13 ljudi, uključujući devet kineskih državljana i dva pakistanska vojnika, poginulo je u današnjoj eksploziji autobusa u udaljenom regionu severnog Pakistana, potvrđeno je lokalnim medijima iz više izvora.

Za sada nije jasno da li je eksploziju izazvala eksplozivna naprava postavljena pored puta ili direktno u autobusu.

Kineska ambasada u Pakistanu potvdila je da je devet građana Kine nastradalo u ovom napadu, a pakistanski inspektor Moazam Dža Ansari, najviši policijski zvaničnik u provinciji Hajber-Paktunhve u kojoj se incident dogodio, izjavio je da su među poginulima dva pakistanska vojnika i dva meštana, kao i da je više ljudi povređeno, preneo je Rojters.

Inspektor Moazam Dža Ansari je ocenio da je reč o sabotaži i potvrdio da je istraga u toku.

Zvanični Peking je osudio ovaj smrtonosni napad i izrazio saučešće porodicama poginulih, a vlastima u Islamabadu je uputio zahtev da spovedu detaljnu istragu i zaštite kineske radnike, institucije i projekte u Pakistanu, potvrdio je predstavnik ministarstva spoljnih poslova Kine Žao Liđijan, preneo je ranije Rojters.

Poginuli i povređeni, uključujući kineske inženjere, transportuju se u Regionalni zdravstveni centar u Dasu, na oko 10 km (9 milja) od mesta nesreće.

„Autobus se nakon eksplozije survao u duboku provaliju pored puta. Vlada je pokrenula spasilačku operaciju i celokupna raspoloživa mehanizacija i helikopteri su angažovani za spašavanje“, rekao je izveštaču Rojtersa jedan visoki zvaničnik pakistanske vlade koji je zahtevao anonimnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.