U trendu

Pakistanska policija: Bombaš u džamiji možda imao „internu podršku“

PEŠAVAR – Pakistanska policija, koja istražuje kako je bombaš samoubica stigao do džamije u snažno utvrđenom kompleksu i ubio više od 100 ljudi, saopštila je danas da je napadač možda imao „internu podršku“ i da je nekoliko osumnjičenih uhapšeno.

Bombaški napad, najsmrtonosniji u deceniji, izveden je u ponedeljak u Pešavaru, gradu na severozapadu Pakistana u blizini avganistanske granice, području poznatom po islamističkom militantnom nasilju, preneo je Rojters.

„Pronašli smo neke ozbiljne tragove na osnovu kojih smo izvršili masovna hapšenja“, rekao je šef policije Pešavara Ijaz Kan.

On je dodao da ne treba isključiti internu pomoć, ali s obzirom na to da je istraga još u toku nije mogao da iznese više detalja.

Svi osim trojice ubijenih bili su policajci, što pomenuti zločin čini najgorim napadom na pakistanske snage bezbednosti u novijoj istoriji i najsmrtonosnijim u nedavnom talasu nasilja, koji je ciljao policiju u pograničnoj provinciji Hajber Pahtunva.

Bombaš je napao u vreme kada su se stotine vernika okupile u džamiji koja je namenski izgrađena za policiju i njihove porodice nastanjene u visoko utvrđenom naselju.

Istražitelji, uključujući službenike za borbu protiv terorizma i obaveštajne službe fokusiraju se na to kako je napadač uspeo da probije vojne i policijske kontrolne punktove koji vode u okrug Polis Lajnes, logor iz kolonijalnog doba u centru Pešavara u kojem su smešteni policajci srednjeg i nižeg ranga i njihove porodice.

Napad je uzdrmao bezbednosne snage i izazvao neviđene proteste policijskog osoblja širom pokrajine.

„Dokle će trajati ova nepravda prema nama?!“, rekao je jedan od demonstranata, koji je nosio pancir, dok je druga grupa policajaca u Pešavaru uzvikivala: „Mi želimo mir“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar