U trendu

Pakistanski terorista traži zabranu bolivudskog filma

Vođa pakistanskih ekstremista, za čije hvatanje je raspisana nagrada od 10 miliona dolara, hoće da zabrani novi bolivudski film u kojem je prikazano njegovo ubistvo.

SAD su Hafiza Mohameda Saeda stavile na listu najtraženijih terorista i ponudile nagradu od 10 miliona dolara za njegovo hvatanje, a optužuje se za umešanost u brojne terorističke napade, uključujući napad u Mumbaju 2008. u kojem je poginulo 166 ljudi, među kojima šest američkih državljana. 

Njegov advokat A.K. Dogar sada želi da zabrani prikazivanje filma „Fantom“, tvrdeći da je cilj indijske propagande da naruši sliku Pakistana u inostranstvu.

„Iznenađen sam i zabavlja me to što je traženi terorista uložio protest. On je taj koji širi mržnju i protivi se filmu, a ne zna ni o čemu je film“, izjavio je reditelj Kabir Kan.

Film „Fantom“ je zasnovan na priči „Mumbajski osvetnici“ Huseina Zaidija, u kojoj indijski špijuni traže odgovorne za trodnevne napade u Mumbaju čija su meta bila dva luksuzna hotela, jevrejski centar i železnička stanica.

U romanu se, međutim, koriste pseudonimi za napadače, a u filmu se izgleda posebno imenuje Saed, kao i Amerikanac Dejvid Kolman Hedli koji je u SAD osuđen na 35 godina zatvora zbog umešanosti u planiranje napada.

Saed je osnovao grupu Laškar-e-Taiba, koju SAD i Indija optužuju za napade. Saed sada vodi humanitarnu organizaciju Džamat-ud-Dava i odbacuje bilo kakvu povezanost s terorističkom grupom.

Njegov advokat kaže da trejler pokazuje da je film protiv Saeda i da predstavlja ozbiljnu pretnju po njegov život.

Premijera „Fantoma“ planirana je za 28. avgust, a Dogar traži zabranu njegovog prikazivanja u Pakistanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.