U trendu

Palestina odobrila međunarodnu istragu ubistva novinarke

JERUSALIM – Palestinske vlasti saopštile su danas da odobravaju međunarodnu podršku istrazi o smrti novinarke Al-Džazire Širin Abu Akleh.

Husein al Šeik, visoki zvaničnik palestinskih vlasti, koje su ranije odbile pomoć Izraela, napisao je na Tviteru da vlast pozdravilja učešće svih međunarodnih tela u istrazi u vezi sa ubistvom novinarke, prenosi Rojters.

Smrt poznate reporterke Širin Abu Akleh rastužila je mnoge, a izraelska policija se u petak sukobila sa velikim brojem Plestinaca koji su nosili njen kovčeg kroz Stari grad Jerusalima, što je izazvalo međunarodnu osudu.

U današnjem saopštenju izraelska policija navodi da je imala nameru „da omogući mirnu i dostojanstvenu sahranu koju je koordinisala sa porodicom nastradale novinarke, ali da su stotine izgrednika pokušale da sabotiraju ceremoniju i naškode policiji“, prenosi britanska agencija.

Kako se navodi, policija će istražiti sukobe koji su se dogodili tokom sahrane.

Palestinske vlasti su ranije navele da je Abu Akleh, koja je pratila izraelsku raciju na Zapadnoj obali, bila žrtva atentata koji su izvršile izraelske snage, a izraelske vlasti su prvobitno sugerisale da je novinarka poginula usled palestinske vatre, ali su potom navele da su za to možda odgovorne i njihove snage.

Savet bezbednosti UN oštro je osudio ubistvo i pozvao na „neposrednu, temeljnu, transparentnu, poštenu i nepristrasnu istragu”, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar