U trendu

Palestince razgnevilo tajno povećanje plata ministara

Palestinska vlada tajno je povećala plate za 67 procenata u 2017. godini i o tome se ćutalo sve do ove nedelje, kada je na društvenim mrežama objavljen niz dokumenata.

To otkriće je potreslo Zapadnu obalu u vreme svetog muslimanskog meseca posta Ramazana, kada porodice jedva izlaze na kraj sa povećanim troškovima i ponovo izazvalo gnev Palestinaca koji već dugo smatraju da im je rukovodstvo korumpirano.

Sudeći po jednom dokumentu, mesečne plate ministara porasle su sa 3.000 na 5.000, a premijerova na 6.000 dolara.

Retroaktivno povećanje od 2014. godine je odobrio palestinski predsednik Mahmud Abas, rekla su dva visoka zvaničnika.

Ministri koji ne žive u Ramali na Zapadnoj obali primali su 10.000 dolara godišnje da iznajme kuću u tom gradu, pokazao je drugi dokument.

Ministri su takodje mogli da menjaju dolare u izraelske šekele po posebnom, povlašćenom kursu.

Zvaničnici koji već poseduju kuće u Ramali dobili su bonuse.

Dokumenti su pokazani AP-u i palestinski zvaničnici su potvrdili da su autentični. Objavljeni su u vreme kada je Abasova popularnost jako opala, nezaposlenost na Zapadnoj obali je skoro 20 procenata, a plate onih koji rade u javnim službama su oko 700 do 1.000 dolara mesečno.

Procureli dokumenti izazvali su ogorčenje na palestinskim društvenim mrežama.
Novi premijer Muhamed Štajeh, dugogodišnji Abasov savetnik, suspendovao je povećanje plata i obratio se Abasu da preduzme pravne mere, kako je navedeno.

Dok traje istraga ministri će primati polovinu plata, kao i većina ostalih zaposlenih u vladi, rekao je portparol Ibrahim Milhim.

Bivši premijer Rami Hamdalah čija je tehnokratska vlada uvela beneficije, branio ih je i saopštio da su ministri tražili od predsednika Abasa povećanje 2017. godine, a on to odobrio imajući u vidu rastuće troškove života.

Dokumenti o povećanju plata objavljeni su u vreme kada i izveštaj o zapošljavanju u vladi bez konkursa, postavljenju rodjaka zvaničnika na visoke položaje i odbijanju da se objave budžeti za predsedničku kancelariju i bezbednosne snage.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da više od 80 procenata Palestinaca smatra da im je rukovodstvo korumpirano.

Analitičar Džihad Harb izjavio je da je Palestinska uprava odavno izgubila poverenje naroda i da posle objavljivanja dokumenata izgleda „vrlo ranjivo i potreseno“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.