U trendu

Palestinci: Napad na dzamiju Al Aksu jednak objavi rata

RAMALA – Portparol palestinskog predsednika Nabil Abu Rudejneh pozvao je danas međunarodnu zajednicu da interveniše povodom događaja na Hramovnoj gori u istočnom Jerusalimu, pre nego što se, kako je rekao, stvari otrgnu kontroli.

Izraelske snage bezbednosti ušle su rano jutros u kompleks džamije Al-Aksa u Jerusalimu, gde se hiljade Palestinaca okupilo na molitvi tokom svetog meseca Ramazana, što je dovelo do sukoba u kojima su, po podacima palestinskih zdravstvenih službi i izraelske policije, povređena najmanje 152 Palestinca i tri policajca.

„Akcije izraelske policije, koja je upala u džamiju Al Aksa i prostor za molitvu džamije Al Kibli jednake su objavi rata Palestincima“, kazao je Rudejneh, prema pisanju palestinske novinske agencije WAFA, preneo je TAS S.

On je dodao da je “potrebna momentalna intervencija međuanrodne zajednice sa namerom da se zaustavi agresija protiv džamije Al Aksa i da se spreči da se stvari otrgnu kontroli”.

Ranije, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Jordana Ajman Safadi zatražio je da Izrael povuče svoju policiju iz jerusalimske džamije.

Imam Al Akse, Ekrima Sabri, kazao je za Al DŽaziru da su nasilje pokrenuli jevrejski stanovnici, koje je podržavala izraelska policija i vojska.

Prema agenciji WAFA, 153 Arapa povređenih tokom sukoba sa izraelskim snagama je zatražilo medicinsku pomoć, dok je 30 hospitalizovano zbog povreda od gumenih metaka.

Agencija dodaje i da je oko 400 ljudi pritvoreno zbog sukoba sa izraelskom vojskom i policijom, a da je najmanje osam Izraelaca povređeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.