U trendu

Palestinci osudili izjavu Pompea, Izraelci pozdravili

GAZA – Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rdeneh osudio je večeras izjavu američkog državnog sekretara Majka Pompea, da SAD ublažavaju poziciju o gradnji izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, i dodao da je to po međunarodnom pravu nelegalno.

„Američka administracija je izgubila svoj kredibilitet da ima bilo kakvu buduću ulogu u mirovnom procesu“, rekao je on, prenosi AP.

Iz Netanijahuovog kabineta odluka je pozdravljena uz komentar da je promena politike „ispravljanje istorijske greške“ koja se odnosi na naselja.

„Ova politika odražava istorijsku istinu da je jevrejski narod nisu strani kolonisti u Judeji i Samariji (izraelski nazivi za Zapadnu obalu)“, navodi se u saopštenju.

Netanijahuov rival Beni Ganc, takođe, je pozdravio Pompeovo saopštenje rekavši da ono pokazuje čvrst stav prema Izraelu i posvećenost bezbednosti i budućnosti čitavog Bliskog istoka.

Pravno mišljenje o naseljima iz 1978. godine poznato je kao Hansel-ov memorandum, a zasniva se delimično na Ženevskoj konvenciji o zabrani naseljavanja civila na okupiranoj terotoriji.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i istočni Jerusalim 1967. godine u bliskoistočnom ratu nakon čega je opočeo ubrzano da naseljava taj deo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.