U trendu

Palestinci predali dosije o navodnim zločinima Izraelaca

Palestinska delegacija na čelu s predsednikom Mahmudom Abasom predala je danas Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu dosije u kojem se Izrael optužuje za „etničko čišćenje“ i „masovna pogubljenja“ Palestinaca, javile su svetske agencije.

Sastanak Abasa s tužiteljkom Fatu Bensudom, koji je prvi od kada se Palestina pridružila sudu, održan je u vreme rastućih tenzija između Izraelaca i Palestinaca.

U talasu nasilja od sredine septembra u Jerusalimu, na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze ubijeno je više od 10 Izraelaca i više od 50 Palestinaca.

Član palestinske delegacije Saeb Erekat izjavio je da MKS-u predat dosije na 52 strane o izraelskim „masovnim pogubljenjima, uništavanju kuća i etničkom čišćenju“ nad Palestincima.

Fatu Bensuda upozorila je u maju Izrael da će, ako ne obezbedi pouzdane informacije za preliminarnu istragu o mogućim ratnim zločinima na palestinskim teritorijama, biti prinuđena da odlučuje da li da pokrene potpunu istragu zasnovanu na navodima Palestinaca.

Palestinci su sredinom januara priznali jurisdikciju suda i zvanično se pridružili tom sudu 1. aprila u nadi da će Izrael biti procesuiran zbog navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih tokom 50-dnevnog sukoba u Gazi u leto 2014.

U tom sukobu je stradalo više od 2.200 Palestinaca, među kojima više stotina civila, dok je s izraelske strane ubijeno 67 vojnika i šest civila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.