U trendu

Palestinci zapalili jevrejsko svetilište na Zapadnoj obali

Palestinci su zapalili jevrejsko svetilište na Zapadnoj obali dok su izraelski vojnici tražili osumnjičene za umešanost u nedavne palestinske napade u Izraelu, saopštila je danas izraelska vojska.

Dogodilo je to u vreme eskalacije napetosti izmedju Izraelaca i Palestinaca tokom svetog muslimanskog meseca Ramazana koji se poklapa sa velikim jevrejskim i hrišćanskim praznicima.

Vojni portparol brigadni general Ran Kohav je rekao za izraelski vojni radio da je oko 100 Palestinaca marširalo prema svetilištu kasno sinoć, da je bilo nereda i da je podmetnut požar pre nego što su ih rasterale palestinske bezbednosne snage.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vidi da su delovi Josifove grobnice unutar svetilišta oštećeni i zapaljeni. Josifova grobnica u gradu Nablusu često je bila poprište sukoba.

Neki Jevreji veruju da je tamo sahranjena biblijska ličnost Josif, a muslimani kažu da je to grob jednog šeika.

Vojska prati jevrejske vernike do svetilišta nekoliko puta godišnje uz saradnju sa palestinskim snagama.

Grobnica je zapaljena dok izraelska vojska nastavlja da u Dženinu i okolini, odakle su došla dva palestinska napadača u proteklim nedeljama, traži ljude koji su im pomagali.

Tokom jučerašnje racije izbio je sukob na Zapadnoj obali u kome je poginuo najmanje jedan palestinski ekstremista.

Portparol Kohav je rekao da snage hapse, prikupljaju obaveštajne podatke i pripremaju se da sruše kuće napadača.

Dženin se smatra uporištem palestinskih ekstremista i izraelske snage se često nadju na udaru vatre kada udju u taj grad.

Čak i Palestinska uprava koja kontroliše delove okupirane Zapadne obale i saradjuje s Izraelom u oblasti bezbednosti ima malo uticaja u području Dženina.

U četiri nedavna napada ubijeno je 14 ljudi.

Ubijena su i petorica nadadača, dva Palestinca i trojica izraelskih Arapa. To je najsmrtonosniji talas nasilja u Izraelu posle više godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.