U trendu

Palestinska „ikona“ pozvala na borbu protiv okupacije

RAMALA – Palestinska tinejdžerka Aheda Tamimi koju je Izrael danas oslobodio iz zatvora, pozvala je Palestince da nastave borbu brotiv okupacije Zapadne Obale.

Kako je Rojters prethodno izvestio, Izrael je pustio iz zatvora 17-godišnju palestinsku tinejdžerku, ikonu protesta, koja je pritvorena prošle godine jer je ošamarila izraelskog vojnika u okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelci su taj potez videli kao isceniranu provokaciju.

Noseći crno-belu maramu koja se smatra njenim zaštitnim znakom, Tamimi je pozdravila desetine ljudi koji su došli da joj pruže podršku.

Ona je održala kratak govor ispred kuće Nabi Saleha, kojeg su ubile izraelske snage.

„Ispred kuće ovog mučenika ja vam poručujem: Otpor se nastavlja dok okupacija ne prestane. Sve žene u zatvoru su jake i zahvaljujem svima koji su bili na mojoj strani dok sam bila tamo“, rekla je ona.

Palestinci žele da Zapadna Obala, Istočni Jerusalim i pojas Gaze pripadnu njihovoj budućoj državi.

Slučaj hapšenja Tamimi je privukao pažnju širom sveta, a organizacija Amnesti Internašenal saopštila je da je presuda koja je doneta tokom suđenja ovoj tinejdžerki u suprotnosti sa međanarodnim pravom navodeći da je zatvaranje maloletnika mora biti isključivo poslednje sredstvo i na najkraći period.

Tamimi je postala ikona Palestinaca nakon 15. decembra prošle godine kada je ispred njene kuće u selu Nabi Saleh ošamarila izraelskog vojnika, a snimak se pojavio na fejsbuku njene mame i ubrzo postao viralan, prenela je agencija Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.