U trendu

Palestinska uprava: Izraelske snage namerno ubile novinarku Al Džazire

Palestinska uprava je danas objavila rezultat svoje istrage ubistva novinarke „Al Džazire“ u gradu Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali: da je dokazano da su je namerno ubile izraelske snage dok je pokušavala da pobegne.

Širin Abu Akleh, dugogodišnja novinarke Al Džazire, pogodjena je u glavu 11. maja tokom izraelske vojne racije u gradu Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali, gde je bila s grupom novinara koji su nosili šlemove i zaštitne prsluke s oznakom „PRESS“.

Očevici i palestinski zvaničnici su rekli da je pogodjena izraelskom vatrom, a Izrael da se to dogodilo tokom sukoba izraelskih vojnika i palestinskih ekstremista, i da samo balistička analiza metka nadjenog u telu, koji je kod Palestinske uprave, i puške vojnika mogu pokazati ko je ispalio smrtonosni pucanj.

Objavljujući rezultate istrage na konferenciji za novinare u Ramali, na Zapadnoj obali, palestinski vrhovni tužilac Akram Al Katib je rekao da nije bilo ekstremista u neposrednoj blizini Abu Akleh, već da su pucale samo „okupacione snage u cilju da ubiju“.

Palestinski tužilac je rekao da je izraelska vojska videla novinare i da je znala da su novinari, te optužio izraelske snage da su na Abu Akleh pucale, kako je rekao, „direktno i namerno“.

On je ponovio stav da Palestinci neće predati Izraelcima metak radi ispitivanja i da se neće pokazati ni slike metka kako ne bi bilo „nove laži“.

Istraga je bila zasnovana na razgovorima sa svedocima, istrazi na mestu pogiibije i na forenzičkom medicinskom izveštaju.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc je zaključke paletinske istrage označio kao „očiglednu laž“.

Izrael poriče da cilja na novinare i nudi dva scenarija: da je novinarka pogodjena vatrom palestinskih ekstremista koji su pucali nasumice na izraelski vojni konvoj, ili izraelskom vatrom na ekstremistu u blizini.

Izraelska vojska je identifikovala pušku koja je mogla biti upotrebljena, ali je rekla da je potrebno testirati metak kako bi se konačno utvrdilo ko je ubio novinarku.

Načelnik Generalštava Izraela general pukovnik Aviv Kohavi je danas rekao da nije moguće utvrditi ko je ispalio metak i ponovo pozvao Palestince da saradjuju, ali je dodao da ni jedan vojnik nije namerno pucao na novinarku i da je to istraženo.

Rekonstrukcija ubistva koju je sproveo AP, podržala je izjave svedoka da su Abu Akleh ubili izraelski vojnci, ali i da je nemoguće doneti zaključak bez dalje forenzičke analize.

Palestinski očevici kažu da u blizini novinarke nije bilo ekstremista, već da su bili 300 metara daleko od nje.

Izrael je javno pozvao na zajedničku istrgu sa Palestinskom upravom uz učešće SAD i tražio da se preda metak.

Stejt department SAD je u sredu rekao da nijedna strana nije zvanično tražila pomoć ni dve nedelje posle smrti novinarke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar