U trendu

Palestinski lideri pozvali na suspenziju priznanja Izraela

Palestinski lideri glasali su za suspenziju priznanja Izraela što donosi niz posledica, medju kojima i prekid bezbednosne saradnje.

To je odgovor Palestinaca na saopštenje predsednika SAD Donalda Trampa da je Jerusalim glavni grad Izraela.

Palestinski centralni savet je sinoć u Ramali, posle dvodnevnog sastanka, doneo odluku kojom je podržao govor palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. On je u nedelju osudio Izrael da je „ubio“ privremeni mirovni sporazum o palestinskoj samoupravi iz 1993. godine.

Abas je Trampov mirovni plan koji još nije obelodanjen, nazvao „šamarom veka“, a ne „dogovorom veka“ – kako ga je Tramp najavljivao.

Kao i Abas, i Savet je osudio Trampa što je objavio da Jerusalim priznanje samo kao izraelski, i podržao Abasovu odluku da onemogući da SAD ostanu posrednik u pregovorima o miru s Izraelom.

Savet koji je zakonodavno telo Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), smatra da je Trampov stav zvanično potisnuo SAD iz uloge sponzora mirovnih pregovora. Takodje je pozvao Belu kuću da povuče saopštenje o priznanju Jerusalima, kao i pretnju da će zatvoriti misiju PLO u Vašingtonu.

Nejasno je da li je odluka Saveta obavezujuća, navodi agencija Frans pres, jer je on 2015. godine suspendovalo bezbednosnu saradju s Izraelom, ali ta odluka nije sprovedena, a sinoć je ponvo potvrdjena.

Ishod glasanja smatra se još jednim izrazom gneva Palestinaca zbog Trampove odluke koju smatraju napadom na svoja nastojanja da stvore svoju državu.

Sinoć je odlučeno da se priznanje Izraela suspenduje dok ta zemlja ne prizna državu Palestinu, poništi aneksiju istočnog Jerusalima i dok ne obustavi širenje jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama.

Abas je u govoru pozvao na medjunarodno posredovanje u mirovnom procesu, u vreme kada su odnosi Palestinaca sa SAD pogoršani još od izbora Trampa za predsednika koji je obećao pro-izraelsku politiku, mada je rekao i da će težiti mirovnom sporazumu Izraela i Palestinaca.

Tramp je gnev Palestinaca izazvao i time što nije izrazio podršku ideji o njihovoj nezavisnoj državi, a nedavno je zapretio da će im ukinuti stotine miliona dolara američke pomoći.

Na ocenu Abasa da je Izrael svojim akcijama praktično otkazao sporazum o miru potpisan 1993.  godine u Beloj kući, EU je odgovorila da njen stav ostaje zasnovan na Sporazumu iz Osla o rešavanju sukoba po modelu dve države, rekla je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je izrazio razumevanje za Abasov gnev, preneo je AFP.

„Godinama su pravili ustupke, a ništa nisu dobijali zauzvrat“, rekao je Lavrov, dodaši da SAD stalno najavljuju važan sporazum koji će zadovoljiti obe strane, a da do sada takav dokument nije vidjen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.