U trendu

Palestinski zatvorenik okončao štrajk gladju posle 140 dana

 Palestinski zatvorenik Hišam Abu Havaš (Hisham Abu Hawash), koji je više od 140 dana štrajkovao gladju u znak protesta što je u zatvoru bez podizanja optužnice, pristao je danas da okonča štrajk pošto je postigao dogovor sa Izraelom da bude pušten krajem februara, rekao je njegov advokat. 
Četrdesetogodišnji Abu Havaš, otac petoro dece i član ekstremističke organizacije Islamski džihad je jedan od nekoliko Palestinaca koji su štrajkovali gladju u znak protesta što su u takozvanom administrativnom pritvoru. Izrael tvrdi da je ta kontroverzna mera potrebna zbog bezbednosti.

Palestinci su potestovali širom Zapadne obale i pojasa Gaze u znak podrške Avu Havašu, a Islamski džihad je pretio vojnom akcijom protiv Izraela ako on umre u zatočeništvu. 

Organizacija islamske saradnje u kojoj je 57 većinski muslimanskih zemalja članica sa sedištem u Saudijskoj Arabiji izrazila je „ozbiljnu zabrinutost“ zbog stanja zatvorenika. 

Klub palestinskih zatvorenika je pozdravio pobedu štrajka, kako je preneo Asošiejted pres, navodeći da je Abu Havaš ranije bio osam godina u izraelskom zatvoru, a više od pola je proveo u administrativnom pritvoru. 

Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali sudi se u izraelskim vojnim sudovima, a jevrejski naseljenici koji tamo žive podležu izraelskom civilnom pravosudnom sistemu. 

Izrael je okupirao Zapadnu obalu u ratu 1967. godine, a Palestinci teže da ta teritorija sa 2,5 miliona palestinskih stanovnika, bude glavni deo njihove buduće države koja bi obuhvatila i pojas Gaze, a glavni grad bi bio istočni Jerusalim. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.