U trendu

Palestinski zatvorenik preminuo u Izraelu posle dugog štrajka glađu

Palestinski zatvorenik preminuo je u izraelskom zatočeništvu rano jutros posle gotovo tromesečnog štrajka glađu, saopštila je izraelska zatvorska služba.

Ubrzo posle saopštenja o smrti zatvorenika Kadera Adnana palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze su ispalili rakete na jug Izraela.

Smrt zatvorenika povećava opasnost od sukoba  Izraela i palestinskih ekstremističkih organizacija u vreme pojačane napetosti.

Adnan (45), član Islamskog džihada, započeo je štrajk glađu ubrzo posle hapšenja 5. februara. On je i ranije bio hapšen i tada je štrajkovao glađu.

Godine 2015. štrajkovao je 55 dana u znak protesta zbog takozvnog adminstrativnog pritvora, bez podizanja optužnice i suđenja.

Palestinski zatvorenici već godinama tako protestuju zbog pritvora koji smatraju nepravednim, ali se teško razbole.

U većini slučajeva Izrael je na kraju oslobađao te zatvorenike pošto im se zdravlje jako pogoršalo.

Nijedan nije preminuo u zatočeništvu, ali su oslobođeni sa trajnim neurološkim oštećenjima.

Izraelska zatvorska služba je navela da je Adnan ovog puta optužen za „umešanost u terorističke aktivnosti“ i da je odbio medicinsku pomoć dok traje sudski proces.

On je nađen bez svesti u svojoj zatvorskoj ćeliji rano jutros i prebačen u bolnicu gde je poglašen mrtvim.

Palestinske organizacije su danas pozvale na opšti štrjak u pojasu Gaze, Jerusalimu i gradovima širom Zapadne obale. Škole i firme su zatvorene povodom dana „opšte žalosti“, rekli su organizatori.

Izraelska vojska je saopštila da su rakete iz pojasa Gaze koji kontroliše islamski ekstremistički Hamas pale na otvoreno i da nije bilo štete.

Islamski džihad je najavio da će nastaviti borbu i da neće stati.

Izraelska vojska je u maju 2021. godine 11 dana ratovala protiv palestinskih ekstremistia, uključujući Islamski džihad.

Po podacima izraelske organizacije za ljudska prava Hamoked u Izraelu je trenutno više od 1.000 palestinskih pritorenika protiv kojih nije podignuta optužnica niti im se sudi.

U protekloj godini povećan je broj takvih zatvorenika jer izraelske snage gotovo svake noći hapse osumnjičene ekstremiste na okupiranoj Zapadnoj obali posle talasa palestinskih napada početkom prošle godine.

Izraelska strana tvrdi da se tako sprečavaju novi napadi.

Palestinci i organizacije za ljudska prava upozorovaju da se administrativni pritvor zloupotrebljava i da su pritvoreni lišeni sudskog procesa te da se dokazi drže u tajnosti i tako onemogućuje advokatima da ih brane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.