U trendu

Palmer: Beriša zlopotrebio službeni položaj

VAŠINGTON – Zamenik američkog državnog sekretara za Evropu, Metju Palmer izjavio je da je bivši premijer Albanije Salji Berisha zloupotrebio svoju moć i poverenje javnosti kako bi se obogatio i omoguhio sticanje bogatstva članovima svoje porodice, političkim saveznicima i pristalicama.

Palmer je za Glas Amerike rekao da je javno izjašnjavanje o umešanosti u korupciju jedna od metoda kojom se SAD koriste u borbi protiv korupcije, a da trenutak kada je odluka doneta nije od posebne važnosti, prenosi Juronjuz Albanija.

„Ne bih pridavao nikakav značaj trenutku, ali ono što je važno je ozbiljnost s kojom se SAD bore protiv javne korupcije. Ovo je potvrda naše posvećenosti da koristimo svaki instrument koji nam je na raspolaganju, uključujući sankcije ako je potrebno, s ciljem jačanja rata protiv javne korupcije i osiguravanja odgovornosti za one koji zloupotrebljavaju poverenje javnosti“, rekao je Palmer.

Američki državni sekretar Entoni Blinken proglasio je prethodno bivšeg albanskog predsednika Saljija Berišu i članove njegove porodice nepodobnim za ulazak u SAD zbog korupcije.

„Koruptivni postupci bivšeg predsednika Albanije Saljija Beriše podrili su demokratiju u Albaniji. Javno proglašavam Berišu i članove njegove uže porodice nepodobnim za ulazak u SAD“, napisao je Blinken na Tviteru.

Blinken je dodao da SAD zajedno sa partnerima u Albaniji ostaju ujedinjeni u borbi protiv korupcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.