U trendu

Palmer: Izbori nisu mnogo ponudili Srbiji

VAŠINGTON – Specijalni predstavnik Stejt departmenta za zapadni Balkan Metju Palmer ocenio je da nedavno održani izbori u Srbiji nisu javnosti ponudili mnogo mogućnosti za izbor.

Palmer je tokom razgovora o prilikama na zapadnom Balkanu, koji je organizovao Balkan insajder, internet portal koji se bavi temama vezanim za područje Balkana, rekao da su se SAD zalagale za to da na njima učestvuje opozicija, ali da je opozicija tvrdila da izborni uslovi nisu dovoljno fer da bi se tako nešto dogodilo, prenosi Glas Amerike.

„Zabrinuti smo zbog toga što opozicione političke partije i njihovi politički predstavnici nemaju pođednaku mogućnost pojavljivanja u medijima. Posebno se to odnosi na javnog emitera – Radioteleviziju Srbije. Želeli bismo da se dogode promene koje će omogućiti da javnost u Srbiji pred sobom ima mogućnost da bira između različitih opcija“, rekao je Palmer.

Govoreći o najavljenoj proveri finansijskih transakcija dela nevladinih organizacija i novinara on je kazao da ona neće pomoći Srbiji na putu ka članstvu u EU.

„Zabrinuti smo i zbog percepcije selektivne primene zakona čija meta su civilno društvo i istraživački novinari. To je nešto što samo može otežati Srbiji da napreduje na svom evropskom putu. Snažno podržavamo evropsku budućnost i perspektivu Srbije i , na kraju, njeno članstvo u Evropskoj uniji. Ali, da bi se taj cilj postigao – potrebno je da se Srbija kvalifikuje za to“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.