U trendu

Panama: Bivsi predsednici pozvani na suđenje zbog korupcije

PANAMA – Državno tužilastvo Paname saopštilo je da je sudija pozvao dvojicu bivših predsednika, kao i niz drugih značajnih ličnosti, na suđenje zbog optužbi za pranje novca, a u vezi sa opsežnom istragom o korupciji koja se proširila širom Latinske Amerike.

Kako se navodi, sudija je pozvao 36 ljudi na suđenje zbog optužbi za pranje novca, uključujući šest bivših ministara, bivše zvaničnike, poslovne ljude i druge pojedince, a suđenje će početi u avgustu naredne godine, preneo je Rojters.

Pozvan je Rikardo Martineli, predsednik Paname od 2009. do 2014. godine, zajedno sa svojim sinovima Rikardom i Luisom, navodi se u saopštenju.

Sinove bivšeg predsednika je u maju američki sud osudio na tri godine zatvora, za pomoć u pranju miliona dolara koje je izvršila brazilska građevinska firma Odebreht.

Sudija je pozvao i Martinelijevog naslednika i potpredsednika Huana Karlosa Varelu, koji je bio predsednik do 2019. godine.

Obojica su negirali krivicu, a Martineli planira da se ponovo kandiduje za predsednika 2024. godine.

Portparol Martinelija rekao je za Rojters da je poziv na suđenje prekršio zakonske uslove ustanovljene nakon što je Martineli izručen iz Sjedinjenih Država 2018. godine pod optužbom za špijunažu.

Martineli je dva puta oslobođen optužbi za špijuniranje, a kako je rekao njegov portparol, on je nevin i u vezi sa istragom Odebrehta i predmet je napada zbog planirane predsedničke kampanje.

Varela je u izjavi objavljenoj na Tviteru rekao da će se „suočiti sa ovim nepravednim procesom, uveren u svoju nevinost i sa uverenjem da stoji pred dobro definisanom političkom strategijom“.

Vareli i Martineliju je zabranjeno da napuste Panamu 2020. godine, kada je počela istraga.

Skandal oko mita za ugovore o javnim radovima proširio se na druge zemlje u kojima je Odebreht poslovao, uključujući Peru, Meksiko, Argentinu i Kolumbiju, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.