U trendu

Papa: Apel politicarima da spreče pretnju od nuklearnog rata

RIM – Papa Franja je danas predvodio lidere svetskih religija u mirovnom apelu političarima da spreče pretnju od nuklearnog rata oko Ukrajine.

On je predsedavao svečanim zatvaranjem trodnevne konferencije koju je organizovala italijanska zajednica Sant’Eđidio, svetska mirovna i dobrotvorna grupa, u rimskom Koloseumu, preneo je Rojters.

U obraćanju nekoliko hiljada ljudi, održanom nakon što su se razne verske grupe molile odvojeno, papa Franja je osudio današnji „mračan scenario, gde, nažalost, planovi moćnih svetskih lidera ne uzimaju u obzir pravedne težnje naroda“.

Osvrćući se na mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini, on je rekao da je danas potpuno ugroženo nešto čega smo se plašili i čega smo se nadali da o tome više nikada nećemo čuti – upotreba atomskog oružja, čija su proizvodnja i testiranje nakon Hirošime i Nagasakija nastavljeni na pograšan način.

Papa se prisetio kako je 25. oktobra 1962. godine, na vrhuncu kubanske raketne krize, papa Jovan XXIII apelovao na radiju na vođe tog vremena da vrate svet sa ivice.

„Danas je mir teško narušen, napadnut i pogažen i to u Evropi, na istom kontinentu koji je u prošlom veku pretrpeo strahote dva svetska rata“, upozorio je papa Franja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar