Papa Franja i Džozef Bajden založili se za unapredjenje globalnog istraživanja raka

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja izjavio je danas na medjunarodnoj konferenciji o regenerativnoj medicini u Vatikanu da nova globalna dostignuća u oblasti lečenja najtežih bolesti, posebno raka, moraju biti dostupna svima, prenela je agencija Asošiejted pres.

Papa je pozvao medicinske i naučne istraživače i multinacionalne kompanije da u svom delovanju posvete naročitu pažnju moralnom aspektu, podsetivši da  „u pozadini istraživanja i industrije, pored sticanja dobiti, stoji ljudski život i dostojanstvo ličnosti“.

On je dodao da u oblasti zdravstvene zaštite ne sme postojati politika isključivanja i ljudske nejednakosti i istakao da život mora biti iznad profita.

Na konferenciji, koja je počela juče i trajaće do 30. aprila, učestvuje i potpredsednik SAD Džozef Bajden, koji je apelovao na vlade svih zemalja, korporacije i filantrope da pomognu u finansiranju borbe protiv raka i podizanju nivoa razmene informacija o toj bolesti.

„Lečenje raka nije samo nacionalno, već i globalno pitanje, koje je od vitalnog značaja za celo čovečanstvo, jer ta bolest pogadja sve, bez obzira na boju kože ili nacionalnost, i mora joj se pristupiti na isti način kao i infektivnim bolestima „, rekao je Bajden, čiji je sin Bo, nekadašnji vrhovni tužilac države Delaver, prošle godine preminuo od tumora na mozgu.

On se u Apostolskoj palati sastao s vatikanskim državnim sekretarom Pjetrom Parolinom, ali iz Bele kuće nisu saopšteni detalji razgovora dvojice zvaničnika.

Potpredsednik SAD kratko se pozdravio i s papom Franjom, ali nije poznato da li će se sa njim i zvanično sastati.

Najavljeno je i da će Bajden pre sutrašnjeg povratka u Vašington razgovarati sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.