U trendu

Papa Franja: Kardinal Pel je radio svoj posao odlučno i mudro

VATIKAN – Papa Franja rekao je danas da je preminuli kardinal Džordž Pel bio verni sluga Božiji koji bez oklevanja i istrajno pratio svog Gospoda u vremenima iskušenja.

Papa je u pismu upućenom rektoru Kolegijuma kardinala konstatovao da je Pel, bivši vatikanski blagajnik, radio svoj posao odlučno i mudro, prenosi Rojters.

Kardinal Džordž Pel, koji je bio osuđen za seksualno zlostavljanje u Australiji, preminuo je juče u 81. godini.

Pel, koji je služio i kao nadbiskup Melburna i Sidneja pre nego što je postao jedan od papinih glavnih pomoćnika, najviši je crkveni velikodostojnik ikada osuđen za takvo krivično delo.

Kardinal Pel je umro od srčanih komplikacija nakon operacije kuka, saopštili su crkveni zvaničnici.

On je napustio svoju funkciju 2017. godine, kada se vratio u Australiju zbog suđenja po optužbama za seksualno zlostavljanje dece.

Osuđen je 2018. za zlostavljanje dvojice tinejdžera iz hora u katedrali Svetog Patrika u vreme dok je bio nadbiskup Melburna 1996. godine.

Porota je Pela proglasila krivim nakon četvoronedeljnog suđenja, ali presuda nije objavljena do danas zbog zabrane medijskog izveštavanja sa suđenja, prenosi BBC.

Kardinal Pel, koji je uvek tvrdio da je nevin, proveo je 13 meseci u zatvoru pre nego što je Visoki sud Australije ukinuo presudu 2020.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.