U trendu

Papa Franja pozvao na poštovanje prava domorodačkih naroda

RIM – Papa Franja izjavio je danas da ga je zabolelo otkriće posmrtnih ostataka 215 dece u bivšoj katoličkoj školi za domorodačke učenike u Kanadi, i pozvao na poštovanje prava i kulture domorodačkih naroda.

On je pozvao kanadske političke i katoličke verske vođe da odlučno sarađuju kako bi rasvetlili taj slučaj i da traže pomirenje i isceljenje.

Papa Franja je, obraćajući se hodočasnicima i turistima na Trgu Svetog Petra u Rimu, rekao da se oseća bliskim kanadskom narodu koji je traumatizovan šokantnom vešću.

On, ipak, nije uputio direktno izvinjenje, što su mnogi Kanađani tražili od Katoličke crkve, zbog njene uloge u radu rezidencijalnih škola, koje su funkcionisale od 1831. do 1996. godine, a koje su, u ime kanadske vlade, vodile razne hrišćanske crkve.

Otkriće ostataka dece u indijanskoj rezidencijalnoj školi Kemlups u Britanskoj Kolumbiji, koja je zatvorena 1978. godine, ponovo je otvorio stare rane i podgrejalo negodovanje u Kanadi zbog nedostatka informacija i odgovornosti.

Rezidencijalni školski sistem nasilno se odvojio oko 150.000 dece iz njihovih porodica.

Mnogi su bili izloženi zlostavljanju, silovanju i neuhranjenosti u okviru onoga što je kanadska Komisija za istinu i pomirenje 2015. godine nazvala kulturnim genocidom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.