U trendu

Papa Franja prihvatio ostavku australijskog biskupa

VATIKAN – Papa Franja prihvatio je danas ostavku australijskog biskupa Kristofera Alana Saundersa koju je podneo usled vatikanske istrage o onome što su australijski mediji opisali kao optužbe za seksualno zlostavljanje.

Vatikan je saopštio da je papa Franja prihvatio ostavku biskupa Saundersa na čelu biskupije Brum u zapadnoj Australiji i imenovao biskupa Majkla Henrija iz biskupije Geraldton, da privremeno upravlja tom velikom katoličkom biskupijom, preneo je AP.

Vatikan u skladu sa svojim običajem objavljivanja ostavki biskupa, nije naveo razlog za zamenu biskupa Saundersa, navodi američka agencija.

Australijski mediji preneli su da je biskup Saunders snažno negirao bilo kakvu grešku.

Prema izveštajima australijskih medija, parohijani u biskupiji u maju su obavešteni da je istraga u Vatikanu u toku, dok detalji slučaja nisu odmah bili dostupni.

Nakon decenija skandala sa seksualnim zlostavljanjem u mnogim zemljama, papa Franja je obećao da će istražiti i iskoreniti sve te slučajeve.

Slučajevi u kojima su učestvovali biskupi koji su sistematski prikrivali takve sveštenike naveli su i papu da pokuša da obnovi urušeno poverenje mnogih vernika, obećavajući da će doneti odgovornost u crkvenu hijerarhiju, navodi Asošijejted pres.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.