U trendu

Papa Franja u Bugarskoj pozvao na „revoluciju milosrđa“

SOFIJA – Papa Franja danas je u Sofiji pozvao na „revoluciju milosrđa“ zasnovanu na Božijoj ljubavi na svojoj prvoj misi u većinski pravoslavnoj Bugarskoj i rekao da je uveren da će kontakti dve crkve imati pozitivan efekat na budući dijalog.

Vatikan je preneo procenu lokalnih organizatora da je oko 12.000 ljudi prisustvovalo misi na otvorenom u Sofiji ili je gledalo prenos na džinovskom TV ekranu na obližnjem trgu, prenosi AP.

U Bugarskoj, zemlji sa sedam miliona stanovnika, živi manje od jedan odsto katolika.
U svom obraćanju, papa Franja je rekao da Božija ljubav inspiriše sve da rade za opšte dobro.

„Ta ljubav nam omogućava da služimo siromašnima i postanemo protagonisti revolucije milosrđa i službe, sposobni da se odupremo patologijama potrošačkog i površnog individualizma“, rekao je on.

Papa se danas sastao i sa bugarskim patrijarhom Neofitom u sedištu Sinoda, pre nego što se sam pomolio u pravoslavnoj crkvi.

Odnosi između dve crkve su srdačni, ali ne baš topli. Sveti Sinod ne učestvuje u zvaničnom vatikansko-pravoslavnom teološkom dijalogu i jasno je stavio do znanja da neće učestvovati ni u kakvim zajedničkim službama ili molitvama sa Franjom, navodi AP.

Papa Franja se osvrnuo na rane podele uzrokovane 1000-godišnjim raskolom koji je podelio hrišćanstvo i rekao da je uveren da će „uz Božju pomoć i u svoje vreme ovi kontakti imati pozitivan učinak na mnoge druge dimenzije našeg dijaloga“.
Neofit je, međutim, jasno izrazio stav da će bugarska crkva ostati čuvar pravog hrišćanstva.

Poglavar Rikokatoličke crkve je prethodno apelovao na Bugare da otvore svoja srca i domove migrantima, navodeći da zemlja kao Bugarska, koja gubi tako mnogo svog stanovništva zbog emigracije, treba dobro da razume sile koje nagone ljude da napuštaju svoje rodne zemlje.

Po dolasku u dvodnevnu posetu toj zemlji, papa je „s poštovanjem sugerisao“ da Bugari prepoznaju razloge zbog kojih migranti beže iz svojih zemalja, a to su rat ili teško siromaštvo.

„Oni žele da pronađu nove mogućnosti i sigurno sklonište“, istakao je Franja, prenosi AP.

Po dolasku u Bugarsku, papu je pozdravio premijer Bojko Borisov i dao mu lični poklon – kacu bugarskog jogurta.

Borisov se setio da mu je papa ranije rekao da je tokom detinjstva u Argentini prvi put čuo za Bugarsku kada mu je baka dala da jede bugarski jogurt.
Primajući poklon, papa je uzviknuo: „Vi znate moju priču!“

Papa Franja posle Bugarske putuje u posetu Severnoj Makedoniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.