U trendu

Papa Franja upozorio na populizam i na dizanje zidova

Papa Franja upozorio je na porast populizma koji nastaje u kriznim vremenima i dovodi do biranja „spasilaca“ i do okruživanja bodljikavim žicama i zidovima

„Naravno da krize izazivaju strahove i nesigurnosti“, rekao je papa u intervjuu u intervjuu španskom dnevniku „Pais“ objavljenom sinoć na sajtu lista.

Ljudi kažu „tražimo spasioca koji će nam vratiti identitet i zaštitimo se zidovima, bodljikavim žicama i bilo čim da drugi ne mogu da nam oduzmu naš identitet. I to je jako ozbiljno“, rekao je papa i pozvao na dijalog.

Papa je rekao da je za njega tipičan primer populizma u evropskom smislu reči 1933. godina u Nemačkoj, i da je Nemačka posle krize tražila vodju, nekog ko će joj vratiti identitet, kada se pojavio jedan Adolf Hitler i rekao da on to može.

„Hitler nije ukrao vlast, njega je izabrao njegov narod i posle toga on je uništio svoj narod“, rekao je papa.

Poglavar Rimokatoličke crkve je rekao da je slučaj Nemačke klasičan primer, da je postojao je narod u krizi koji je tražio svoj identitet i da se pojavio harizmatičan lider koji je dao Nemcima jedan iskrivljen identitet i da se „zna šta se onda desilo“.

Papa, koji je intervju dao u petak na dan inauguracije predsednika SAD Donalda Trampa, rekao je da treba izbegavati prebrze sudove o novom američkom predsedniku.

„Videćemo, videćemo šta će on uraditi i posle ćemo proceniti. Treba ostati na konkretnim stvarima“, rekao je papa Franja.

On je na dan Trampove inauguracije uputio dobre želje novom predsedniku SAD i rekao da se molio da će njegove odluke biti rukovodjene „bogatim duhovnim i etičkim vrednostima“ američkog naroda i da će voditi brigu o siromašnima.

Govoreći o populizmu vezanom za protekcionizam, papa je takodje u razgovoru rekao da svaka zemlja ima prava da kontroliše svoje granice, ko ih prelazi, ali da „niko nema prava da onemogući svojim gradjanima dijalog  sa susedima“. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.