U trendu

Papa Franja: Vreme da se postidimo zbog tragedije izbeglica

VATIKAN – Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja poručio je danas da je došlo vreme da se postidimo, nakon informacija da je 130 izbeglica, po svemu sudeći, izgubilo život u pokušaju da pređu Sredozemno more, a UN su optužile evropske države da se nisu odazvale pozivu za pomoć.

Tragajući za čamcima sa izbeglicama, jedan trgovački i jedan humanitarni brod pronašli su 10 ljudskih tela koja plutaju nedaleko od prevrnutog gumenog čamca, u međunarodnim vodama nedaleko od obala Libije, a veruje se da je u tom gumenom čamcu bilo čak 130 ljudi, potvrđeno je u petak iz francuske humanitarne organizacije SOS Mediteran.

„Priznaću vam da mi je bolno zbog ove najnovije tragedije u Mediteranu. U pitanju su ljudski životi, ljudi koji su čitava dva dana molili za pomoć koja nikada nije stigla. Braćo i sestre, zapitajmo se svi zajedno nad ovom najnovijom tragedijom koja se dogodila. Vreme je da se postidimo“, poručio je papa Franja vernicima okupljenim na Trgu Svetog Petra i pozvao ih da se u tišini pomole Bogu, prenosi Rojters.

Nakon što je prošle srede nevladina SOS služba prijavila da su tri čamca u Mediteranu poslala poziv za pomoć, francuska organizacija SOS Mediteran je krenula u potragu.

Safa Msheli iz Međunarodne organizacije za migracije UN (UNIOM) optužila je „države da su se oglušile o pozive za pomoć i odbile da spasu živote više od 100 ljudi“.

Iz UNIOM je potvrđeno da je tragičan ovogodišnji bilans prelaska centralnom rutom preko Mediterana skoro 500 izgubljenih života, tri puta više nego u istom periodu 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.