Papa i muslimanski lider proslavili 'Međunarodni dan bratstva medju ljudima'

Papa Franja i najviši sunitski sveštenik sastali su se virtuelno u četvrtak da bi istakli poruku bratstva i podstakli hrišćansko-muslimansku mirovnu inicijativu uoči planiranog Franjinog putovanja u Irak sledećeg meseca.

U četvrtak je bio „Međunarodni dan bratstva medju ljudima“, prvi ikada do sada, dan koji su proglasile Ujedinjene nacije u znak medjuverskog i multikulturalnog razumevanja, inspirisan značajnim dokumentom koji su 4. februara 2019. u Abu Dabiju potpisali papa i šeik Ahmad al-Tajeb, imam Centra sunitskog učenja Al-Azar u Kairu.

Dokument poziva na veće međusobno razumevanje i solidarnost u savladavanju problema sveta. Uz podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, pokrenuta je inicijativa za stvaranje komisije na visokom nivou za širenje te poruke, a planira se izgradnja u Abu Dabiju centra sa sinagogom, džamijom i crkvom, kao praktičan izraz međuverskog suživota i zajedništva.

Franje je na virtuelnoj proslavi godišnjice upozorio da je izgradnja veće solidarnosti medju ljudima „izazov našeg veka, izazov našeg vremena“.

Papa je pohvalio hrabrost al-Tajeba kada je potpisao dokument i jer sprovodi inicijativu utvrdjenu nime.

Al-Tajeb je pohvalio „svog brata“ Franju i pozvao muslimane i sve ljude dobre volje da podrže tu ideju i njene ciljeve.

Obojica su virtuelno dodele nagradu za bratstvo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i Latifi Ibn Ziaten, Marokanki koja odkad je njen sin ubijen u Francuskoj, vodi kampanju za prestanak verskog ekstremizma i za veći društveni sklad.

Franja bi, kao prvi papa, trebalo da idućeg meseca poseti Irak. Haldejski patrijarh Luis Rafael I Sako rekao je da papa treba da se tamo sastane s najvišim šiitskim sveštenikom Iraka, Alijem al-Sistanijem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.