Papa na svečanom Uskršnjem bdenju o migrantima i dostojanstvu

Papa Franja je u subotu osudio svakodnevno „razapinjanje ljudskog dostojanstva“ migranata, siromašnih i marginalizovanih kroz nepravdu i korupciju, i u poruci povodom Uskršnjeg bdenja pozvao vernike da održe nadu u bolju budućnost.

Franja predvodi noćnu svečanost u Bazilici Svetog Petra u atmosferi povećanog strahovanja za bezbednost posle poplave islamski-inspirisanih napada i tenzija oko priliva migranata u Evropu.

Bezbednost je posebno stroga, znatno više nego obično tokom Svete nedelje, posebno posle dvostrukog napada na koptske crkve u Egiptu na praznik Cveti, u kojima je poginulo najmanje 45 ljudi.

Držeći samo jednu sveću, Franja je sam prošao centralnim prolazom zamračene bazilike što je simbolizovalo mrak posle Isusovog raspeća na Veliki petak. Kada je Franja stigao do oltara, uključeni su reflektori bazilike, kao simbol svetlosti Hristovog vaskrsenja.

Papa je u besedi podsetio na biblijsku scenu u kojoj dve žene prilaze Isusom grobu i rekao da se njihov očaj zbog njegove smrti može videti svakog dana na licima žena čija su deca žrtve siromaštva, eksploatacije i nepravde.

„Možemo videti i lica onih koji su dočekani s prezirom jer su imigranti, lišeni zemlje, kuće i porodice“, rekao je on.

Drugi su žrtve parališuće birokratije i korupcije „koja ih lišava njihovih prava i razbija im snove“, rekao je papa, ponavljajući dve teme koje je isticao tokom svog četvorogodišnjeg papstva: briga za migrante i osuda korupcije.

„U svom bolu, te dve žene odražavaju lica svih onih kojima je, na ulicama naših gradova, ljudsko dostojanstvo raspeto“, rekao je Franja.

Ali, umesto da dignu ruke pred takvom sudbinom, pozvao je vernike da imaju nade, jer to simbolizuje Hristovo vaskrsenje.

On je pozvao katolike da „sruše sve zidove koji nas drže zatvorenim u našem sterilnom pesimizmu, u našim pažljivo izgrađenim kulama od slonovače koje nas izoluju od života, u našoj prinudnoj potrebi za sigurnošću i u beskrajnoj ambiciji koja nas može navesti da ugrozimo dostojanstvo drugih“.

Papa je na Veliki petak predvodio procesiju u rimskom Koloseumu, gde je u više navrata osudio „sramotu“ prolivanja krvi nevine dece, žena i migranata u svetskim sukobima, brodolomima i drugim tragedijama.

U nedelju, Franja će proslaviti radosnu Uskršnje misu na Trgu Svetog Petra ispunjenim cvećem. Uprkos zatvaranju ulica, detektorima za metal i drugim merama bezbednosti, očekuje se da hiljade ljudi stignu na misu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.