U trendu

Papa: „Ne osuđujte siromašne, često su žrtve nepravde“

VATIKAN – Papa Franja je na nedeljnoj misi u bazilici Svetog Petra, kojoj je prisustvovalo 2.000 siromašnih ljudi, osudio društva koja ravnodušno prolaze pored siromašnih, često ih osuđujući umesto da im pomognu.

Tokom propovedi, papa Franja je uputio i apel protiv, kako je rekao, „rastuće ravnodušnosti“ prema siromašnima, koji su, kako je naveo, nepravdom često primorani na siromaštvo, prenosi agencija AP.

Poglavar Rimokatoličke crkve koristi svoju funkciju od 2013. godine kako bi skrenuo pažnju na one koji žive na marginama društva, navodi agencija.

„Mi smo deo istorije obeležene nevoljama, nasiljem, patnjom i nepravdom, koji uvek čekamo oslobođenje koje izgleda nikada neće doći“, kazao je papa.

Fokusirajući se na siromašne, kako je kazao papa, Crkva „traži od nas da ne skrećemo u stranu, da se ne plašimo da izbliza pogledamo patnju najugroženijih“.

Papa Franja nije posebno isticao uticaj klimatskih promena na siromašne, koji bi mogli biti primorani da napuste svoje domove zbog suša i poplava.

Međuitim, naveo je da „osim ako se naša nada ne pretvori u odluke i konkretne gestove brige, pravde, solidarnosti i brige za naš zajednički dom, patnje siromašnih neće biti olakšane, ekonomija otpada koja ih tera da žive na marginama neće biti preobraćeni, njihova očekivanja neće ponovo procvetati.“

On je na misi podsticao ljude da poboljšaju svet tako što će „deliti hleb sa gladnima, radeći za pravdu, podižući siromašne i vraćajući im dostojanstvo.“

Papa je uputio apel da ljudi donesu svetu nadu kroz „nežnost prema siromašnima i to bez osuđivanja.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.