U trendu

Papa: „Ne šaljite migrante nazad u Libiju i nehumane kampove“

VATIKAN – Papa Franja uputio je danas molbu da se prekine sa praksom vraćanja u Libiju migranata koji su spašeni na moru, i pozvao međunarodnu zajednicu da pronade konkretne načine za upravljanje migracionim tokovima u Sredozemnom moru.

„Saosećam se sa hiljadama migranata, izbeglica i drugih ljudi kojima je potrebna zaštita u Libiji“, rekao je papa u obraćanju na Trgu Svetog Petra, prenosi AP.

On je naglasio da nikada neće zaboraviti te ljude, da se moli za njih i da je „toliko muškaraca, žena i dece izloženo nehumanom nasilju“.

Papa Franja je kazao da traži od međunarodne zajednice da održi obećanje u potrazi za zajedničkim rešenjima koja su konkretna i trajna za upravljanje migracionim tokovima u Libiji i celom Mediteranu.

Zatvorski objekti u Libiji su, kako je rekao papa, „pravi koncentracioni logori“.

„Moramo da prestanemo da šaljemo migrante nazad u nesigurne zemlje i da damo prioritet spašavanju ljudskih života na moru uz redovne protokole spasavanja i iskrcavanja, kako bismo im garantovali dostojanstvene uslove života, alternative pritvoru, redovne puteve migracije i pristup procedurama za dobijanje azila“, istakao je papa.

Italija i Malta našle su se na udaru zagovornika ljudskih prava zbog toga što su migrante ostavljale u prepunim spasilačkim camcima pre nego što su im odredili sigurnu luku, podseća AP.

Zvaničnici agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) dugo su osuđivali uslove pritvorskih centara za migrante u Libiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar