U trendu

Papa odbio ostavku minhenskog nadbiskupa

VATIKAN – Papa Franja danas je odbio ostavku nemačkog kardinala Rajnharda Marksa na poziciju minhenskog
nadbiskupa, koji oseća moralnu odgovornost zbog skandala oko seksualnog zlostavljanja unutar Rimokatoličke crkve proteklih decenija.

Papa je u pismu Marksu, koje je Vatikan objavio, naveo da se slaže s tim da je to svetska katastrofa, ali da bi kardinal trebalo da ostane na funkciji.

Papa Franja je rekao da razume razloge koji stoje iza Marksovog motiva da ponudi ostavku, ali da je neće prihvatiti, prenosi agencija Rojters.

„To je moj odgovor, dragi brate. Nastavi kako predlažeš, ali kao kao nadbiskup u Minhenu“, navodi se u pismu, napisanom na papinom maternjem jeziku španskom.

Marks, kao jedna od najuticajnijih liberalnih figura unutar Rimokatoličke crvke, ponudio je ostavku ranije ovog meseca, uz obrazloženje da mora da podeli institucionalnu odgovornost za seksualno zlostavljanje od strane sveštenika tokom proteklih decenija.

Katolička crkva istražuje navode o zlostavljanju i u Kelnu, drugoj nadbiskupiji u Nemačkoj, nakon što je jedan izveštaj objavljen u martu ukazao na stotine žrtava seksualnog zlostavljanja.

„Slažem se sa vama da je ovo katastrofa: tužna istorija seksualnog zlostavljanja i način na koji mu je Crkva pristupila donedavno“, napisao je papa Franja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.